VOG aanvragen met enkele klikken op de muis

lekkerbloggen
3 min readMar 15, 2021

--

In dit artikel schrijven we over hetvogbureau.nl, een online intermediair die het aanvragen van een VOG verklaring makkelijker, sneller en efficiënter moet maken. Waarom? Omdat het aanvragen van een VOG verklaring voor particulieren vrij ingewikkeld is. Goed mogelijk dat ook jij niet weet hoe je deze moet aanvragen, en waar in godsnaam is de VOG (verklaring omtrent het gedrag) voor nodig?

We leggen het je even uit!

Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd of een risico zal vormen voor de specifieke functie of taak die je gaat vervullen binnen een bedrijf. Voor bepaalde functies is de VOG zelfs verplicht, denk hierbij aan functies als taxichauffeur (personenvervoer), gastouder of werken als docent in het onderwijs.

Wanneer is een VOG verplicht?

Voor bepaalde functies is de VOG verplicht, zeker als je een gevoelige functie gaat vervullen. Denk hierbij aan werken in de zorg, of als je om moet gaan met gevoelige informatie en/of persoonsgegevens. De bedoeling is natuurlijk niet dat deze in de verkeerde handen vallen of dat er slecht met deze gegevens wordt omgegaan, de verklaring omtrent het gedrag geeft de werkgever een stukje zekerheid.

Wat als ik een strafblad heb? Krijg ik dan ook mijn VOG?

Steeds vaker vragen werkgevers om deze papiertje, de meeste mensen krijgen deze verklaring omtrent het gedrag zonder enkele problemen. Wellicht dat je in het verleden wel eens in aanraking bent geweest met justitie en daarom twijfelt of je jouw VOG wel krijgt. Is dit het geval voor jou? Dan hebben we goed en slecht nieuws.

Eerst het goede nieuws!
De verklaring omtrent het gedrag wordt vrij weinig “niet afgegeven”. Dit komt omdat de screening op je justitieel verleden alleen wordt gedaan op de screeningsprofielen die relevant zijn aan je functie.

Solliciteer je als taxichauffeur en heb je in het verleden zware verkeersdelicten gepleegd? (Met alcohol achter het stuur etc.)
Dan is het mogelijk dat je geen VOG krijgt

Solliciteer je als taxichauffeur en ben je in het verleden in aanraking geweest met justitie door het plegen van winkeldiefstal?
Dan kun je wel een VOG krijgen.

Het slechte nieuws
Heb jij een droombaan als bankier, hypotheekadviseur maar ben jij in aanraking geweest met zaken als fraude? Dan is de kans klein dat je je verklaring omtrent het gedrag goedgekeurd krijgt. Dienst Justis is hier best strict op. Wel kun je nog in bezwaar gaan, mocht je VOG aanvraag afgewezen zijn.

Hoe kan ik een VOG aanvragen?

De screeningsautoriteit Dienst Justis heeft het aanvragen van een VOG best ingewikkeld gemaakt, zij willen namelijk dat je werkgever het aanvraagproces voor jou start. Dat is handig zou je denken, maar in tegendeel weten veel werkgevers niet hoe dit werkt en vragen zij aan jou om maar een Verklaring Omtrent het Gedrag af te geven.

Een VOG aanvragen kan op de volgende manieren:

  • Een afspraak maken bij jouw gemeente.
  • Digitaal aanvragen bij Justis (dit gestart te worden door de werkgever)
  • Rechtstreeks bij Justis (alleen van toepassing als je geen inschrijfadres hebt)
  • Aanvragen via hetvogbureau.nl (je betaalt hier bemiddelingskosten)

Door je VOG aan te vragen via hetvogbureau.nl kun je je VOG aanvragen binnen één minuut al indienen. Je vult het aanvraagformulier in en selecteert de benodigde screeningsprofielen. Weet je niet welke screeningsprofielen er geselecteerd moeten worden? Dan selecteert hetvogbureau.nl deze voor jou op basis van de functie die je gaat uitoefenen en het bedrijf waar je gaat werken.

Zodra je aanvraag is ingediend ontvang je van Dienst Justis een e-mail om je aanvraag te bevestigen, je dient dan de legeskosten van Dienst Justis nog te voldoen (deze bedragen €33,85). Zodra deze zijn betaald moet je je aanvraag bevestigen middels DigiD. Heb je de aanvraag bevestigd? Dan is je VOG aanvragen volledig ingediend bij Dienst Justis en zal je 4–6 werkdagen bericht ontvangen over je Verklaring Omtrent het Gedrag).

verklaring omtrent het gedrag en een strafblad

--

--